Vi har världens goaste hankatt som blir ett år i maj, enda problemet är att så fort vi släpper ut honom så kommer han inte hem utan vi får hämta honom nånstans i bostadsområdet då han ”flyttar in” hos andra med katt. Vi har provat att ha honom inne en vecka så han lär sig var han bor, vi kastrerade honom för 2 veckor sedan, men inget verkar hjälpa. Det hela började med att han som 5 månader gammal kattunge sprang bort och bodde hos en annan familj med många katter under 7 veckor innan vi hittade honom. När vi fick tillbaka honom fick han vara inne ett par månader och när vi började släppa ut honom efter jul gick det bra till en början. Men nu får vi i princip alltid åka och hämta honom. Vad kan vi göra? Behöver vi skaffa en till katt så att han får sällskap? Han är extremt social för att vara katt.

SVAR: Ja, du.. sociala katter älskar sällskap och då hänger de på andra katter och bokstavligen flyttar in hos andra kattägare, om de får förstås. Det är säkert inte så att han inte hittar hem utan han tycker det är mycket mer spännande att utforska området och blir han sedan belönad genom klappar och kanske en matbit, då blir ju världen extra spännande. Nu blir ju min fråga – måste han gå ut själv? Kan ni gå ut i koppel med honom i stället? Eller varför inte bygga en rastgård till honom? Ni måste ta en funderare på hur ni ska göra och att skaffa en katt till kan hjälpa MEN det kan också leda till att den lilla katten följer efter den stora.

IMG_1534-e1400584119291-682x1024
 Klas är en kattherre som inte tycker om småbarn.

 

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.