Nu är det gjort! Och de har med största sannolikhet levererats oxå..

bild-2-400x300

#varjetass2014

Jag har funderat och funderat, mått jäkligt dåligt över att gång på gång läsa i media om tillslag av vanskötta katter och hur det sedan beslutas att de ska avlivas för att de är ”förvildade” eller skygga.
Det är bra att det finns djurskyddsinspektörer som kan ingripa när det går för långt med vanvård av djur men jag tycker inte det är rättvist att katterna ska betala med sina liv för att de uppvisar ett skrämt beteende.
Att vara förvildad är bara ett tillstånd som en väldigt rädd och stressad katt uppvisar, det tillståndet förändras när katten känner sig trygg och säker igen. I bland tar det tid och ibland kan detta beteende förändras från en sekund till en annan när katten väl beslutar sig att ”inget är farligt”.

Att bli infångad under stressade och panikslagna former,att åka i en liten främmande transportbur i en stor skrämmande bil, att hamna på ett pensionat där det finns andra katter eller andra djur, där det är höga ljud eller hundar som skäller är oerhört skrämmande och oerhört stressande för en katt som kanske levt med en person i ett lugnt hem under en lång tid.

Jag undrar hur många katter som får beslutet att de ska avlivas i Sverige under ett år?
Och om varje kattfall kostar 3000:-/ st i omhändertagande, transport, pensionat, avlivning och kremering, så kan det bli oerhörda stora summor av vad våra skattepengar går till.bild-1-400x300

I förgår skrev jag ett brev och skickade till alla partiledare om att de MÅSTE ta tag i Sveriges kattproblem. Att de måste ta saken på fullaste allvar och kräva id-märkning av alla katter med obligatorisk ägarregistrering och kastreringskrav på de katter som ska vistas fritt ute.
Att de gör något för att hjälpa till att minska antalet hemlösa katter. Det kan vara så illa att det finns 150 000 hemlösa katter i Sverige idag och det kan vara så att det föds närmare en miljon kattungar varje år. Var tar alla dessa vägen?

Jag undrar om någon kommer att svara på mitt brev, det ska bli spännande!
Men kanske de tänker :äsch, det är bara en katt, och en ”galen kattkärring” som skrivit ett töntigt brev och så blir det kastat i papperskorgen!
Jag ser fram emot detta med spänning, vi står ju oxå väldigt nära ett val!
Och vi vet att de som bestämmer sig för vad  de ska rösta på gör oftast det dagen innan det stora valet i september.
Vi kattägare är ju många, och vi har alla en röst var att fördela på den som vi tycker bäst om.

Nåväl, jag vill uppmana er som har en f.d hemlös och f.d ”förvildad katt” att lägga upp en bild på Instagram med hashtagen #varjetass2014

Du får gärna dela din bild på min sida på facebook också.

Varje tass räknas!

 

Kategori:
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Kerstin Söderlind säger

  Mycket bra,det är ju ett jätteproblem och jättehemskt för dessa hemlösa katter!Jättebra,hoppas du får respons!

 2. Siv Zeitz säger

  Hej!
  Du är verkligen en sann kattvän!

  Någon i regeringsställning måste någon gång ta tag i frågan om hemlösa katter och verkligen komma till insikt om hur många privatpersoner som gör allt i sin makt och som redan lagt ut av egna pengar för att rädda stackars katter som är helt oskyldiga till sin situation. Skattepengar borde avsättas nu, när början redan är gjord, till bl.a. kastrering av hemlösa katter.
  Det är förskräckligt illa som många katter behandlas i vårt moderna samhälle.
  Hälsningar
  Siv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.