Kanske du såg när jag blev biten av den väldigt godissugna katten i tv-programmet Go´kväll? Ja, det gjorde otroligt ont men jag fick bita ihop och låtsas som ingenting hade hänt i programmet. Blodet det forsade från såret från tummen, men jag lyckade dölja det väl. Men jag ska säga att jag blev rädd för jag har hört en massa tråkiga historier vad kattbett kan leda till om man inte sköter såret noga. Det var absolut inte kattens fel, han trodde bara att hela tummen var godis, så han tog ett rejält bett som gick djupt ner i tummen. Jag hörde när det kraschade till.
Kattbett i tummen
Dagen efter fick jag en tid hos en sjuksköterska som gav mig en stelkrampsspruta och rengjorde såret och lade på bandage. Hon tyckte att såret såg ok ut, men ville titta på det dagen efter igen och göra en ny omläggning.IMG_3857
Jodå, dagen efter var tummen mycket svullen och ilsket röd, det kändes som om hjärtat hade flyttat dit. Nu blev det läkarbesök och ett recept på penicillin som skulle ätas under tio dagar.
Under denna perioden googlade jag runt mycket för att få mer information om kattbett. Där kunde jag snabbt konstatera att informationen var ganska otydlig om hur viktigt det är att ta kontakt direkt med läkare eller sjukvården efter ett kattbett eller ett djupt klösmärke. Du har bara några timmar på dig.
IMG_3858

Som en skänk från ovan mailade en sjukvårdskunnig tittare viktig information till mig om vården av kattbett. Stort stort Tack för denna information!
Nu vill jag hjälpa till att sprida denna viktiga information till alla som umgås med katter. Så att du vet vad du ska göra när olyckan är framme eller hur du kan hjälpa någon annan.

Läs noga…..

Information angående vård av kattbett och klösskador:

1. Direkt efter bettet eller klösningen, om såret sitter på handen:
Tvätta händerna GENAST och NOGA med flytande tvål eller lite diskmedel – inte en bakteriebemängd fast tvål! Fortsätt spola ljummet vatten snett ner mot såret 20 – 30 sekunder. Torka händerna med papper, inte redan använd handduk.
Torka inte på såret.
Om såret sitter på t.ex. benet eller foten:
Tvätta först händerna enligt ovan, därefter sårområdet.
Spola såret med vatten eller, om det är svåråtkomligt, med steril koksaltlösning.
Torka med papper, men inte på såret.

2. Droppa Desivon först på såret (flödigt!), därefter på kompressen på ett stort plåster (den ska bli genomfuktad) och täck såret. Använd INTE sårsalva!
För att få plåstret att fästa torkar du torrt runt såret, men rör inte själva såret!
Det är viktigt att kompressen aldrig torkar. Därför ska du täcka förbandet med ett fuktbevarande material, t.ex. Glad-pack som du fäster med kirurgtejp eller liknande.
VARNING! Plastfolie är ”tuggummi” för en del djur = livsfarligt, så tappa inte bort den använda plasten!

3. NU ringer du till vårdcentral eller annan liknande vårdgivare. Om du har fått ett punktionssår (av en hörntand) på hand eller handled ska det undersökas av läkare SNARAST, helst inom bara några timmar! Detsamma gäller för en djup klösskada där man ibland måste klippa bort sårkanterna för att undvika att bakterier kapslas in. En infektionsförebyggande penicillinbehandling bör ges under några dagar.
Punktions- och klössår på andra kroppsområden samt andra typer av bitskador (t.ex. skärskador av kindtänderna) ska bedömas av läkare så snabbt som möjligt under det första dygnet!
Även nu bör punktionsskador antibiotikabehandlas.
Stelkrampsskyddet bör förnyas om det är av äldre datum (mer än 10 år sedan tredje sprutan eller påfyllnadsspruta).
Glöm inte att uppge eventuell antibiotikaallergi!

4. Vårdgivares råd angående skötsel av bit- och klössår är ofta dåliga, eller obefintliga, så fortsätt att sköta såret enligt punkt 2.

5. Efter läkarbesöket:
Det är inte säkert att läkaren skriver ut antibiotika, därför måste du vara fortsatt pedantisk med sårskötseln för att motverka en infektion!
God sårvård är f.ö. alltid önskvärd!
Byt plåster varje gång det blivit blött, vid t.ex. handtvätt och byt aldrig förbandet utan att först ha tvättat händerna!
Skydda händerna med engångshandskar eller plastpåsar när du rensar kattlådan! Inget damm från lådan får ens komma i närheten av förbandet!
Därefter tvättar du händerna och byter förband.
Om inga tecken på infektion (svullnad, rodnad, värme, värk) visat sig efter 48 timmar är risken liten att en sådan utvecklas.
Fortsätt med fuktigt förband ytterligare några dagar! Fukten påskyndar läkningen och minskar infektionsrisken.
5-6 dagar efter skadetillfället kan du börja lufta såret några minuter i samband med förbandsbyte, bl.a. för att huden runt såret ska återhämta sig från ”blötläggningen”. Såret får inte utsättas för någon beröring!
Var fortsatt vaksam beträffande eventuella tecken på infektion. Om du trots besök hos vårdgivare och noggrann sårvård ändå får en infektion, måste du omedelbart ta förnyad läkarkontakt för att få antibiotikabehandling!
OBSERVERA att ett sår som blivit infekterat aldrig får täckas med ett lufttätt förband – alltså ingen plast över förbandet! I övrigt sköter du även ett infekterat sår enligt ovanstående punkter.

Övrigt att tänka på: Punktionssår kan se väldigt ”oskyldiga” ut. De blöder ofta väldigt lite eller inget alls och såret ser bagatellartat ut. Det är i själva verket de skadorna som har högst infektionsrisk! Såret går på djupet och där frodas bakterierna, oåtkomliga för all form av rengöring.
Andra till synes bagatellartade skador som man måste se upp med är ytliga rivsår av tänder eller klor. Hudbarriären är genombruten så därför föreligger en viss infektionsrisk även vid den typen av sår. Tvätta enligt punkt 1, badda med Desivon och var vaksam beträffande tecken på infektion.

Som djurägare bör man alltid ha Desivon och gärna engångsförpackningar med steril koksaltlösning hemma (att använda som ytterligare sköljmedel), dessutom stora plåster som täcker ordentligt, kirurgtejp samt sterila kompresser och steril gasbinda (om såret är för stort för ett plåster). Om man sköter sårskadan enligt ovan och har tillgång till rätt förband så är chansen stor att man kan klara sig från en infektion och slippa använda antibiotika.
Snabbt agerande i akutfasen (inom bara några minuter!) samt extrem renlighet är av största betydelse!

När du ringer en vårdgivare så var beredd på att du kan få svårt att övertyga sköterskan om att du måste få en akuttid. Kunskapen att djurbett och klössår är högriskskador är ofta skrämmande dålig!
________

Nu kommer lite ”skräckinformation”:
Den bakterie (Pasteurella multocida) som oftast orsakar infektioner (vanlig hos både katt och hund) ger normalt bara infektion lokalt vid bettet. Ibland kan den emellertid bli mycket giftig och orsaka svåra infektioner. Bakteriegiftet kan leda till vätskeansamling i hjärnan, vilket är ett livshotande tillstånd med mycket snabbt förlopp. Dödsfall har förekommit.

Alltså: Får man frossa, feber och huvudvärk redan två-tre timmar efter bettet ska man inte avvakta utan OMEDELBART söka vård på SJUKHUS! Förmodligen kan man dessutom redan se tecken på en begynnande sårinfektion. Det har hänt att för övrigt friska personer avlidit inom 12 timmar av en sådan infektion.
________

Lite information till vårdgivare:
Handskador har störst infektionsrisk. Handen har lågt vaskulariserade vävnader (senor) och avskilda rum (senskidor) vilket markant ökar infektionsrisken. Nerver och blodkärl ligger ytligt, varför infekterade skador innebär en risk för framtida funktionsnedsättning. Kontrollera sen-, kärl- och nervfunktion! Bedömning av ortoped eller handkirurg kan krävas.

Vid konstaterad infektion:
Ta odling från såret, helst från sårkanterna där bakterieantalet ofta är betydligt större än mitt i varhärden. Be om förlängd odlingstid eftersom flera av de aktuella patogenerna växer relativt långsamt.
Gör även direktmikroskopi för en preliminär bakteriologisk diagnos.

Ta, om möjligt, bort död vävnad. Skölj med fysiologiskt koksalt med hjälp av en 20-ml spruta och en nål med 1mm diameter. Gå inte ner i vävnaden utan spruta från ett par centimeters avstånd. Den kraftiga strålen i kombination med hudsträckning som håller isär sårkanterna rengör såret effektivt.
Tyvärr är metoden inte användbar vid punktionsskador som dessvärre har högst infektionsrisk.
Bettskador på händerna är oftast punktionsskador och bör inte sutureras p.g.a. infektionsrisken. De bör därför lämnas öppna.
Vid punktionsskador, i synnerhet på händer och armar, är profylaktisk antibiotikabehandling oftast motiverad.

________

Samtliga uppgifter i ovanstående information grundar sig på skolmedicinska fakta och har sakkunnig författare.
Informationen gäller även för hundbett.

FullSizeRender

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Matte säger

    Blev biten ordentligt för 5 dagar sen i handen .har fått pencelin i dropp form på ackis i 4 dar och ska fortsätta med tabletter. Och haft handen i gipsskena i tre dar för att handen ska va still och mot smärta .Sjukskriven till att börja med i 1 v till har svårt att röra tummen.enligt läkare på närakuten hjälper inte stelkramp mot kattbett utan mot typ rostiga saker . Akta er för kattbett

  2. Mattias Pettersson säger

    Blev biten igår kväll 17.00 åkte till akuten där sköterska tittade och ”pratade” med ortoped dvs jag såg ingen och fick Antibiotika och sen hemskickad, blev även tillfrågad om stelkramps sprutor när jag svarade att jag har inte den blekaste aning om jag fått det eller ej så vart det ”jaha men det är nog okej” …. när man läser sådant här i efterhand så blir man nojjig…

    • Susanne Hellman Holmström säger

      Hej!
      Ajdå, att bli kattbiten. Kanske du ska komplettera med den där stelkrampsprutan? Kan vara bra att ta, för att vara på den säkra sidan.
      Hälsningar Susanne

  3. stefan g säger

    jag heter stefan o har blivit biten av min kisse på kvällen tisdag 2 aug . gjorde inte ren på engång , det svällde upp o på dagen efter åktes till akuten , stelkramp o massa prover , penicillin spruta o 10 dagars tablettkur är fortfarande svälld i handen 14 dagar efter , har blivit biten tidigare o då gjort rent med tvål o väteperoxid o har aldrig tidigare haft problem..

  4. Inger Junermark Jakobsen säger

    Om man fått kattbett eller klössår så det blir infektion kan man då bli överkänslig mot mygg och knott då. Jag har både och. Alltså infektion efter kattbett på högersidan och har sedan fått myggbett. Dessa har kliat något infernaliskt så jag har fått infektion även där. Har varit på vårdcentralen och fått antibiotika, antihistamin, cortisonsalva och atarax mot klådan. Jag är ingen allergiker men läkaren sa att det var ett ovanligt aggressivt allergiutbrott. Det är sex veckor sedan det började men det håller på än i något mindre skala.

  5. Birgitta säger

    Då jag jobbar med hund o katt i speciella situationer så får jag ganska ofta rivsår och småbett ibland större tyvärr. Använder silvervatten som rengöring och har – peppar peppar – alltid klarat mig.

  6. Clara Bredin säger

    Jag har alltid 3% väteperoxid hemma till både katten och mig .det är jättebra .Häller på såren så det kokar ut. Eftersom jag jobbar med hemlösa.katter har jag ofta rever och även haft bett .Har aldrig fått infektion sedan jag börja använda det.

  7. Annika Wirse'n säger

    Tack för ett bra programinslag och den jätteviktiga informationen. På vårdcentralen ”mitt hjärta” i Fagersta har de inte ens stelkrampsvaccin att tillgå dessutom lämnar de ut fel sorts penicillin. Nu kan vi ta med denna info från dig och visa hur viktigt det är med rätt kunskaper. Än en gång, stort tack!

  8. Gunnel Thunström säger

    Tack Susanne. Intressant läsning. Jag blev hundbiten för något år sedan. Jag vet inte hur hunden lyckades nafsa mig i låret genom min skinnkappa och långbyxor, men det hände. Det blev ett rött märke på låret och jag sökte vårdcentral direkt. Men jag hade inte gjort det om inte hundägaren varit läkare (pensionerad), som berättade att det var viktigt! Jag fick omplåstring och pencillin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.