I går var det kattdax i Go’kväll igen! Du ser programmet här.gänget-401x300

Jag bara älskar mina tisdagar då jag får träffa huskatten Strumpan och få vara med på hennes resa med att bli riktigt mediavan 🙂 En mediababe!!!
Fast egentligen ska jag säga att hon blir supersocialiserad, hon får vara med på olika platser, åka i sin transportbur, åka bil, träffa massor med vänliga människor och får en god middag efteråt ,med lyxiga räkor av sin egen familj. Fick veta att hon nu storspinner när transportburen åker fram. Hon får så mycket positiv hantering och träning vilket gör att hon bara njuter av att få vara i rampljuset. Igår njöt hon kanske lite väl mycket? Sovandes upp och ner i mitt knä, med tassarna rakt ut från kroppen. Hon var helt avslappnad och bara njöt av situationen.

På repetitionen var hon i alla fall mer vaken, då kollade hon in de fina och dyrbara gitarrerna, gosade med tvillingkillarna, låg i antikexpert Li Pamps famn och blev nästan helt sönderpussad av henne. Nog såg jag läppstiftsmärkena i hennes vita päls.
Katten Strumpan har en egen loge, där hon har sin rosa filt, leksaker, en stor kattoalett, sin transportbur och mat och vatten. Hon har en guldstjärna på dörren med hennes namn på, det har inte jag på min loge 🙁
Hon är knappast ensam i sin loge, jag ser nog hur tvfolket smyger in där för att gosa med henne. Det är nästan kö in där! Och alla ser så glada ut när de kommer ut därifrån, då har de nog fått en rejäl dos oxytocin (måbrahormonet som vi människor behöver i massor).

stjärna-e1383745605724-224x300

 

Strumpans egna guldstjärna på sin loge

Igår pratade vi om katten Snövit som slickade på plast. Det finns många förklaringar till detta beteende. Katten kan ha näringsbrist, vara sjuk, ha ett PICA- beteende ( äta onaturliga saker som plast, ylle, flisfiltar, kablar), sakna tillgången till gräs  eller vara lite uttråkad över att inte ha så mycket att hitta på.

Jag valde igår att fokusera på att prata lite om PICA-beteendet och avsaknaden av kattgräs. När det gäller dessa tuggbeteenden gäller det att försöka hitta vart ligger grundproblemet och försöka åtgärda det först. Såklart måste du försöka ta bort allt material som katten vill tugga på. Men kablar kan vara svårt att ta bort ur kattens liv.
Man kan stryka på något som katten inte gillar på alla utsatta kablar. Det finns en spray i butiken som man kan använda, den innehåller en bittersmak som katter tycker är vidrig. Den provar inte ens att slicka på den doften.
Stryk på den var tredje dag under några veckor, men se också till att katten har något annat att tugga eller slicka på. Det jag visade igår var en kattmyntaboll som de flesta katter gillar att slicka på. Du hittar den här.

Nu får vi ladda batterierna tills nästa tisdag, och då ska Strumpan inte få vara med under repetitionen, hon behöver inte den så mycket som jag behöver den. Då kommer hon nog att vara mer vaken i bild.

 

 

 

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.