Hej Maud Olofsson!

Jag träffade dig i Tv 4s fikarum igår, tror att du redan hade varit i sändning och jag skulle in lite senare.
Jag har lite dålig koll på vem som sitter i riksdagen och de som inte gör, förlåt
för det!

Jag hade tagit med den lilla gosekatten som Djurskyddet Sverige delade ut till alla på riksdagen, 349 st, häromdagen.

Runt halsen på dessa små katter satt en lite lapp med texten : Jag fryser!
Dessa katter var i en manifestation för att uppmärksamma att lagförslaget om olika djurlagar skulle få lite mer fart och sättas i verket omgående.

I detta lagförslag finns det en förslag om att alla katter som ska vistas ute ska vara kastrerade, eller gå på p-piller (min personliga uppfattning är de ska kastreras, p-piller kan det lätt slarvas med) och bl.a vara idmärkta så att de är registrerade på en ägare.

När jag berättade det för dig, Maud Olofsson så sa du att lagförslaget hade du aldrig hört talas om och någon ”gosekatt” hade hon inte fått.

Men sa du:-du menar väl att de katter som bor i staden ska kastreras, inte menar du väl katterna på landet?

Jo, sa jag, ALLA katter som ska vistas ute ska vara kastrerade för att inte kunna producera ännu fler hemlösa katter.
Då tittade du på mig som något som katten hade släpat in och lät meddela att det var det dummaste du hade hört!

Hoppla, där trampade jag visst damen på tårna.

Men hur tänkte du? Varför ska katterna på landet föröka sig fritt?
Var tar alla de kattungar vägen?
Inte tror jag att de på landet behåller alla de katterna? Då skulle de ha hundratals och åter hundratals med katter på sina gårdar.

Det kan vara så illa att det föds EN MILJON kattungar i Sverige varje år. Vart tar de vägen? Får nya kärleksfulla hem kanske? Nej, det tror jag knappast. De dör av svält, de fryser ihjäl, de blir ihjälslagna av människor, de blir uppätna av andra djur, de blir överkörda, de blir sjuka av bristsjukdomar och dör, hårt lidandes.
Så ser den krassa verkligheten ut!
Tyvärr!

Katterna får betala ett alldeles för högt pris och det hjälper knappast till för att höja kattens status.

Vad ska vi göra med alla de 100 000 katter som är hemlösa idag? Begära att ideella katthemmen tar hand om dem? För vems pengar? Vem ska betala?

Men vad gör vi med alla de katter som föds under året? I flera omgångar? Vart ska alla dem ta vägen?
Då behövs det byggas massor med katthem i vårt långa land.
För vems pengar? Kommunen? Staten?
Nej, det är människor som sliter för att hjälpa katterna gratis.
Och de kämpar hårt i motvind!

Nej du,Maud Olofsson, vi måste börja i rätt ände.
Om alla katter på landet oxå blir kastrerade, så kan de inte producera fler oönskade avkommor. De blir inte för många eller förvildade i området.
De har en bättre chans att hålla sig friska då de hålls i ett kontrollerat antal.
De får ett ökat fettlager som hjälper dem att hålla värmen under de kalla perioderna.
De kommer att hålla sig till gården och inte vandra iväg för att finna sig en partner.

Och katthemmen blir inte överfyllda av
hemlösa och bortsprungna katter.

Bara vinster egentligen, förutom den där lilla kostnaden för att få kastreringen gjord. Men det är ju en investering.

Polisen behöver inte betala miljontals kronor i att ta hand om upphittade katter som sedan måste avlivas efter ett par dagar då ingen ägare hittas.

Då kan myndigheterna lägga dessa pengar på något annat.

Hoppas att du har fått några nya tankar om lagförslaget och hur det kommer att göra nytta, på många plan, i vårt samhälle år 2014.

Kanske du till och med vill ge din röst till katterna, för katternas skull.
Tack!

Med vänlig hälsning
Susanne Hellman Holmström

20140131-101952-225x288

 

Kategori: ,
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Christel Månsson säger

  SÅ BRA Välskrivet & sakligt. Snällt förklarligt om någon inte skulle ”fatta” & Helt LOGISKT.
  Vågar inte tro på att denna Maud skulle ha hjärta att bry sig alls.. 🙁 Men är med & hoppas på att vi skulle kunna få ha politiker med hjärta. Hade varit trevligt,, verkligen tryggt & allt vunnet. <3

 2. Karin säger

  Hej, jag håller också med om att det är ett stort problem med att allt för många katter är okastrerade och springer ute. Men om vi kastrerar precis alla katter så dör ju katterna ut. Jag menar ibland måste ju några katthonor kunna få en kull katter. Ska man bara avla på innekatter? Min personliga erfarenhet är att utekatter håller sig ”friskare” än innekatter, och vill således både för katten och för min egen skull ha en kattunge från ”utekatter”.

  Jag tycker det är mer problematiskt än vad ni får det att framstå som. Mina två katter som är utekatter har det varit en självklarhet för mig att kastrera, ”trots” att jag bor på landet – det springer ju lösa katter här med! Sen är det ju även andra fördelar som t.ex. att katterna blir lugnare (mindre risk för slagsmål!), ofta håller sig till hemmet och att man minskar risken för cancer i livmodern. Så jag håller absolut inte heller med Maud. Samtidigt så verkar ju erat förslag vara den enda lösningen på att få stopp på problemet.

  Men som sagt hur ska man undre kontrollerad form avla på utekatter, eller vill ni alltså bara att man avlar på innekatter? Jag är inte på något vis anti er, även om det kan låta så i textform. Jag är bara nyfiken på hur ni tänker, ni kanske har mer koll än jag på om det överhuvudtaget är någon skillnad på katter som kommer ifrån innekatter resp. utekatter. Min personliga erfarenhet kanske är helt missvisande? =)

  • Karin säger

   PS. Är absolut emot folk som skaffar katt och sen skiter i att kastrera utan att tänka på konsekvenserna. Men har man en honkatt man gärna vill ska få ungar och kan ge dessa en bra framtid, måste man då kastrera denna hona eller låta henne vara en innekatt? Detta tycker jag är problemet.

 3. Monica Haglund säger

  Himmel!!!!! Är helt förskräckt över Maud Olofssons svar! Vilken värld lever hon i? Tydligen i samma som Erlandsson som tyckte att ”hemlösa katter är väl inget problem i Sverige” när Djurskyddet lämnade in listor med 100000-tals namnpåskrifter med kravet på en lag om märkning av alla katter! Vi måste få politikerna att fatta vilket stort lidande dessa hemlösa, oönskade katter lider. Och hur många människor som kämpar ideellt på överfulla katthem. De får minsann inget stöd från stat eller kommuner!!!!! Ska skriva till Maud och upplysa henne om hur verkligheten ser ut! Gör det du oxå!

 4. A-M säger

  jag tycker de ska göra ett tillägg på lagförslaget, det ska vara GRATIS att kastrera sin katt! kanske, kanske det skulle hjälpa upp situationen liiite… för man ska ju inte inbilla sig att ALLA skulle rusa iväg med sin katt… det finns säkert många som delar Mauds åsikt, tyvärr!

 5. Margareta Ernevad säger

  Så himla bra skrivet Susanne Så himla dumt kommenterat av Maud. Vilken verklighet lever du i Maud Olofsson.

 6. Tessan säger

  Det är inte första gången hon vädrar denna åsikt i en TV-studio. För ett par somrar sedan hade en av våra kollegor på Gotlands Katthem en liknande diskussion med Maud när de väntade på att filmas. Maud anser det ”onaturligt” att kastrera djur och tycks leva helt i en egen bubbla om hur verkligheten ser ut. Det som behövs är politiker som är insatta i verkligheten, inte sådana som kör huvudet i sanden.

 7. Magnus säger

  Självklart har hon inte hört talas om förslaget eller fått någon gosekatt då hon inte sitter i Sveriges Riksdag och hon uttalar sig därmed som privatperson utan att helt veta vad förslaget går ut på.
  Så dåligt att hänga ut Maud på detta sätt då hon inte är politiker och hon kommer därmed inte kunna ge sin röst åt detta förslag heller.
  Bättre att läsa på före man skriver ett så kritiskt inlägg mot en f.d politiker och nu får man här läsa kommentarer som att hon har IQ-badboll som folkvald politiker, hutlös lön och annan orelevant kritik.

 8. Helen Westergren säger

  Mycket bra skrivet! Varför ska katter födas upp ”vind-för-våg” ? Utan någon som helst planerad avel? Vi ser ju hur många katter av ”dålig kvalitet” det föds. Hur bräckliga de är. Har hört bönder, och andra nära dem, tala om hur merparten av ungarna dör i konstiga sjukdomar varje år. Inavel, dåliga föräldradjur, sådant man tar hänsyn till i annan husdjursavel, verkar inte existera i ”kattuppfödarnas” intressen. Undantag många av raskattsuppfödarna då.
  Att släppa ut sin hona, och låta den para sig med vilken som helst hane som råkar passera, vad är det för konstigt tänk? Hur kan man tycka att det är ok?
  Kontrollerad avel, kastrering av alla icke-avelsdjur, och ansvar för de ungar man föder upp, det är enda vägen till ett friskt och lagom kattbestånd! Inte ”buskuppfödning” !

 9. Susanne Erikzén säger

  Hej! Bra idé men varför inte gå steget längre. Alla som har tillstånd för att föda upp katter måste kastrera och registrera de katter som säljs till kattköpare utan tillstånd, har man inte tillstånd får man inte ha en okastrerad katt. Då tog vi bort katternas dåliga status, samt såg till att alla var registrerade och vi har koll på alla kullar som föds! OBS! Även ”bondkatter” ska då kunna avlas på då den rasen är den mest populära i dag

  S

 10. unn säger

  Få ditt innlegg punlisert i så mange tidninger som mulig, Susanne! Hoppas at dina ord kan være en tankevekker for flere en Maud Olofsson. Kram från et jourhem

  • Eva P säger

   Tillgång och efterfrågan, Johanna. När efterfrågan överstiger tillgången så kan man väl börja avla igen litet försiktigt kanske. Vilket kanske isf kan bli verklighet om ca 10 år eller så!

  • Petra säger

   Men alla katter är inte utekatter. Och det var där kastrering gällde enligt nytt lagförslag. Sen tycker jag id-märkning är en viktig fråga också.

 11. Krille säger

  Hoppas du berättade allt det här för Maud som du skrivit här på bloggen så hon fick reda på detta. För på en blogg gör det ju ingen nytta. Annars skriv ett mejl till henne.

 12. Eva P säger

  Som sagt, ytterligare en bekräftelse på att man inte behöver vara riktigt klok för att bli/ha varit minister. Långt framskriden hjärnuppmjukning?

 13. Leif säger

  Ja, det här var ju tråkigt! Men det är ju bra att Du visar på den okunnighet som råder bland våra toppolitiker. Således mera upplysning och åter upplysning.

 14. Gunilla på Kattkedjan säger

  Så nu är det bevisat. Man behöver inte ha mer IQ än en badboll för att få sitta som folkvald. Skämmes, ta mig f*n, om man inte är vettigare än så och har hutlös lön och hutlös pension på vår bekostnad.

 15. Susanne Hamilton säger

  Bra gjort och hoppas verkligen att man tar tag i det här så att många katter slipper fara illa.
  Ja vad ska man säga om Mauds uttalande om katter på landet, suck… jag bor själv på landet och för närvarande försöker jag hålla liv i en liten hankatt med mat, vatten och isolerad låda så han inte ska frysa ihjäl och anledningen är att det springer omkring mängder med okasterade katter som får nya ungar hela tiden och ingen tar sitt ansvar och när de blir vuxna är det ingen som bryr sig om dem utan de får klara sig på egen hand, sorgligt…

 16. Anna säger

  Tycker lagförslaget är skevt. Att kastrera hemlösa katter är en sak, men alla utekatter är inte hemlösa. Därför behöver inte dessa katters avkommor heller bli det. Även om de råkar reproduceras okontrollerat behöver de inte vara oönskade. Så jag håller faktiskt med Maud.

  Varför inte föreslå att de som äger en katt som blir dräktig även måste ansvara för eventuella avkommor.

  • Eva säger

   Hur tänkte du nu? Vem har koll på sin katt när den springer ute? Hur vet ägaren att den endast parar sig med en icke hemlös. Lär ju ta tid att kastrera alla hemlösa katter, under tiden hinner massor bli dräktiga? Och varför inte kastrera alla katter som man inte ska använda till avel? Är ju inte så att katten lider av att vara kastrerad.

  • Gurli säger

   Vad menar du nu Anna? Ska ägda katter få gå omkring okastrerade ute och då kommer någon att ta hand om kattungarna. kanske? Hur kan ägaren till en okastrerad hankatt veta vilka honor katten parar sig med och var de honor finns som får ungarna. Eller är det så att bara honkatterna ska kastreras. om man inte vill ha kattungar menar du?

 17. Annelie Bondesson säger

  Ja, där tappar säkert hennes parti flera röster…. Vilken inställning av en vuxen människa??

 18. Gun Britt Aronsson säger

  Eftersom jag är en s.k. ”ideell tant” som hjälper till på ett katthem, så vet jag precis vad du skriver om. Att Maud Olofsson var såå aningslös trodde man ju inte. Hoppas verkligen att de andra politikerna kan använda sin hjärna bättre.

 19. Birgitta Pettersson säger

  Naturligtvis, centerpartiet har ju visat vad de anser om djurs värde, det gör de varje dag genom Eskil ”Katastrofen” Erlandsson och när inte ens djur som används som inkomstkälla har någon egentlig status hur kan då katten ha det? Men bra jobbat, hoppas att Maud Olofsson fick sig en tankeställare i alla fall.

 20. Iréne säger

  Mycket bra skrivet. på tiden att Katter får en status, som hundarna. Varför inte betala en summa per år som det var med hundskatten for. Detta har jag sagt till många I flera år, även innan jag blev uppfödare.
  Man får bara höra ; ” Det är ju bara en katt ”. Den har inget värde för många TYVÄRR. Bra att Du blir ett ansikte utåt för oss alla katt älskare. Har själv 6 birmor.
  Kram på Dej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.