Jag undrar om du har några erfarenheter av att okastrerade hanar kan leva ihop med andra katter? Jag undrar därför att jag har en jättemysig lugn och snäll innekatt, åtta år gammal, som är okastrerad. Han har aldrig vare sig strilat eller betett sig störande på något vis, så det har aldrig funnits anledning att kastrera honom. Men skulle det kunna fungera att skaffa en kattunge som sällskap till honom, tror du? (Det är jag själv som vill ha en kattunge, men jag är oviss om min katt skulle bli olycklig eller glad om en kattunge flyttade in här. Jag har för mig att jag har läst någonstans att okastrerade katter inte fungerar ihop med andra katter – oavsett hur lugna och snälla de är.)

Svar: Oj, oj, väck inte den björn som sover! En okastrerad hane som inte utsätts för hondofter eller andra kattdofter kan bete sig som en kastrerad katt. Men om det kommer en katt in på hans revir, annan vuxen katt eller kattunge kommer hans slumrande drift att vakna till liv!! Om jag hade varit dig, som är så sugen på att skaffa en ny liten katt, då hade jag kastrerat honom först, väntat ett par månader och sedan skaffat en ny kattunge. Mina erfarenheter säger att om det dyker upp en kattunge nu kommer hans drifter fram och han kommer att jaga den, uppvakta den och försöka para den i tron att det är en ”flickvän”, och det är inte så kul om man är en kattunge. 

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.