Den här texten om att ge sin katt medicin har jag lånat från Ceva Animal Health AB, där trevliga veterinären Ursula Larsson har skrivit texten.

Jag kan säga att man får sig en tankeställare när man läst om bl.a hur viktigt det är med att katten får i sig vätska efter att ha fått en tablett.
Även den minsta lilla P-piller kan fastna och skava i halsen.
Jag säger bara, man lär sig saker varje dag! Och det är jag glad för, så kan vi göra livet mycket bättre och bekvämare för vår vän katten!

Nu är det din tur att läsa……

Ha en fin dag!

Kram från Susanne

 

ATT GE KATTEN MEDICIN

Att ge katten medicin är för många djurägare ett oöverstigligt problem, men det behöver inte vara det om man bara vet hur man skall gå tillväga.

Innan vi går in på de praktiska tipsen kan det vara på sin plats att få veta hur passagen från mun till magsäck fungerar. När mat eller vatten når bakre delen av svalget utlöses en sväljningsreflex och vattenklunken eller matbiten transporteras ner till magsäcken via matstrupen. Muskelrörelsen i matstrupen är mycket långsammare hos katt jämfört med hund. Slemhinnan i matstrupen är dessutom ganska känslig för kvarsittande föremål som t ex en svald, torr tablett. Det uppstår lätt irritation och sår. Därför bör man alltid ge vatten, tonfiskspad eller lite våtfoder efter tablettgivan till katt för att tabletten skall nå magsäcken snabbare och lättare. OBS! En tablett insmord med smör eller olja gör inte att det går fortare. Om katten inte dricker av sig själv efter tablettgivan kan man ge vätskan med en liten spruta.

Det finns studier gjorda på katt som visat att tabletter och kapslar når magsäcken mycket snabbare (100% inom 1-2 minuter) när vätska eller våtfoder ges efter medicingiva. Vid torr medicingiva satt 60-80% av tabletterna/kapslarna kvar i matstrupen efter 5 minuter. Skador av kvarsittande tabletter kan leda till inflammation i matstrupen med illamående, kräkning och ännu långsammare muskelrörelse i matstrupen. Har det bildats ett sår kan ärrvävnad göra att det blir en förträngning i matstrupen och passagen försvåras. Kräkning hos katt en stund efter tablettgiva kan bero på att tabletten sitter kvar i matstrupen. Enligt studiernas resultat bör man aldrig ge tabletter eller kapslar torrt.

Andra saker som kan försvåra medicineringen av katten kan vara att medicinen smakar illa. Många antibiotikasorter har en skarp karakteristisk lukt och smak. Katter är mycket känsliga för bitter smak som i naturen ofta är ett tecken på giftiga ämnen.

 

Olika sätt att underlätta medicinering av djur:

  • Ge vätska med spruta direkt efter medicingivan
  • Se till att katten äter lite våtfoder eller dricker lite fiskbuljong omedelbart efter medicingivan.
  • Krossa tabletten och blanda med lite våtfoder som katten äter spontant. Välj en burkmat som du vet att katten inte kan motstå.
  • Smaksatta tabletter – dessa kan många gånger vara lättare att få i katten och även minska stressen i samband med medicingiva. Ett djur som inte mår bra har ofta dålig aptit och då kan smaksättning vara en viktig faktor för att djuret skall acceptera medicineringen.
  • Tablettens form – tabletter till katter bör vara avlånga, gärna med en liten midja på mitten och med glatt yta.  
  • Medicin i flytande form eller som pasta.
  • Medicin som tas upp via huden (appliceras i nacken). Det finns t ex avmaskningsmedel som ges på detta sätt.

 

Praktiska råd om du har en katt som inte vill vara stilla och gör motstånd:

Förbered allt med vätskespruta eller våtfoder, tablett mm innan katten hämtas.

Svep in katten i en handduk liksom en kåldolma där bara huvudet tittar ut. Sitt på knä på golvet bakom katten så att den inte kan backa undan.

Greppa mjukt kattens överkäke med vänster hand, fäll ner underkäken som en lucka med den fria högerhanden och peta in tabletten långt bak på tungan. Efteråt håller man igen munnen och masserar strupen för att stimulera sväljningsreflexen, direkt därefter vätskegiva.

Lirka in vätskesprutan i mungipan och pytsa försiktigt i vätskan. Man bör inte spruta vattnet eller flytande medicin rakt in i svalget på en katt med öppen mun, detta är obehagligt för katten och risken är stor att medicinen hamnar i fel strupe med lunginflammation som följd. Dessutom kan nästa medicingiva bli betydligt svårare efter den obehagliga upplevelsen.

Förvara alla mediciner hemma väl undangömda för både djur och barn. En del matglada och glupska hundar kan mycket väl nosa upp och äta de smaksatta tabletterna som godsaker.  

Leg. Veterinär Ursula Larsson, Ceva Animal Health AB

Kategori:
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Ninette säger

    Räkost på tub brukar gå. Ha en särskild tub till katten han tycker om att slicka direkt ur tuben. Då känner han igen det goda även när du krossar en tablett i.
    Och så snabbt därefter favoritblötmaten och beröm.

  2. Stina säger

    Jag brukar mala ner ex. tabeltter mot mask i en mortel.
    Sen lägger jag allt (mycket noga med att få med allt och även kanske ta en halv tablett extra) i en liten klick mjukost och blandar runt.
    Därefter kletar jag osten på kattens tassar och framben. Katten slickar sig alltid rent ordentligt och få i sig medicinen.
    Det är ett gammalt beprövat knep.
    Om katten är misstänksam så gör i ordning först och ställ undan en stund.
    Jag tror ändå katten märker av ditt beteende, att du spänner dig. Försök att slappna av och tänka på annat. Prata och klappa katten hela tiden som du brukar göra annars.

  3. Sanne säger

    Har du tips för den helt omöjliga katten oxå? Den som knappt personalen på djursjukhus får i medicin? Har provat handduk men det är omöjligt. Har haft många katter som jag fått medicinera men ingen har ens varit i närheten av denna som blir helt hysterisk. Han fräser och spottar och brottar sig ur alla tänkbara grepp. Det vill säga om du ens får tag på katten. Han vet nämligen alltid när det är dags för mediciner. Oavsett om det är till nån annan katt eller till honom. Då syns han inte till på väldigt länge. Har konfronterat honom nån gång men han blir bara trängd och ännu mer stressad. Som tur är ska han inte ha några mediciner just nu men vem vet hur det ser ut i framtiden? =)

      • Susanne Hellman Holmström säger

        Man ska vara väldigt försiktig med att ge sin katt leverpastej då den innehåller lök.
        Lök är giftigt för katt.
        Men man kan rulla in tabletten i en bit skinka eller i en bit kycklingfilé .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.