En av de absolut vanligaste frågorna jag får handlar om växter som är giftiga, och vilka som det är okej att katten äter på. Jag brukar säga att vill du ha en växt som är både funktionell och ”kattnyttig” så är ampelliljan det bästa du kan ha! Den både rensar luften och agerar kattgräs. 🙂

Växter som du däremot bör se upp med är oftast samma växter som varken barn eller vuxna bör äta.
Klassiska julblommor som hyacinth, amaryllis och julros, alla typer av liljor och en växt som är mycket lik krokus; tidlösa (även kallad ’Nakna jungfrun’). Flitiga Lisa och hortensia är inte heller bra för katter, inte heller växten prickblad som jag ofta ser i kattägares hem.

Du kanske ska på dejt med en kattmänniska och funderar på att köpa med dig en bukett? Samla in lite pluspoäng genom att undvika giftiga snittblommor! Anemoner, liljekonvalj, ginst och iris bör du skippa då. En bukett med hederliga röda rosor kommer man långt med. 😉

Många kattägare kan ha en del av växterna jag har listat ovan. Allt hänger egentligen lite på vad du har för typ av katt och om tuggbehovet är ordentligt tillfredsställt. Därför är det viktigt att kunna ge katten två eller tre växter som den får tugga på.

11537808_10153003139128479_1094939020095968045_n

Dotterns katt Rocky tycker om sin ampellilja!

Kategori:
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Tina säger

  Hej,
  Finns det någon bra bok man kan läsa på svenska om vilka blommor som är giftiga för katter?
  Letar efter om en blomma jag köpt (ställt högt upp på en hylla) är giftig för katter, min katt älskar blommor! Cotyledon undulata heter den… Ni får jättegärna maila mig om ni vet mera. Tack på förhand!

 2. Malin säger

  Finns en bra online uppslagsverk på amerikanska ASPCA. Toxic och NON-toxic planet for cats. Finns för hund och häst också eftersom det skiljer sig lite åt.

  Gick in och kikade lite här för jag läser din bok för tillfället. Haft katter i 20 år och än så länge aldrig haft några problem, antagligen för jag hela tiden läser och funderar på hur jag ska pyssla om dem på bästa sätt.

  Tack för en trevlig bok och allt gott till dig. ?

  • Susanne Hellman Holmström säger

   Tusen tack för tipset! Den ska jag ta en närmare koll på, alltid bra att hålla sig uppdaterad.
   Katthälsningar Susanne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.