Jag har en Devon Rex på 3 år. Hon är otroligt gullig och mysig, sover i sängen hos oss och vill alltid vara där vi är. Till problemet: hon bits och hugger mot oss ibland. Det kan vara så att hon slänger sig på mattan när man kommer hem och när man sen klappar henne så biter hon.Veterinären vi pratat med säger att det kan bero på tristess eller att det kan vara något med tänderna. Vi har tagit bort tandsten men det har inte blivit någon skillnad gällande att hon bits. Hon är ensam ca fyra till fem timmar per dag, vilket inte är så jättelänge tycker jag då katter sover mycket. Dessutom lekar jag ofta med henne. Kan vi göra något för att förändra hennes beteende eller är de bara så att en del katter är så här? Eller kan det trots allt vara någonting med tänderna?

SVAR: Hej! Jättebra att ni har gjort en veterinärundersökning av eran katt först för att utesluta eventuella kroppsliga problem. Det kan vara ett kattbeteende att bitas, det jag skulle vilja veta mer om är i vilka situationer hon bits. När du skriver att hon bits när du klappar henne när hon ligger och visar magen när du kommer hem. Det är ett typiskt kattsätt för att visa att blir glad att se er men det är inte en inbjudan att gå fram och klappa på henne. När hon då biter säger hon till er ”Nej, låt mig vara ifred” på kattvis. När katterna visar sin mage är det bara ett visuellt tecken på trygghet. Prata bara med henne då men rör henne inte. Många gånger med katter som bits är att de visar tydliga tecken först på att vi ska låta dem vara ifred men ofta ser vi inte dem utan sträcker fram handen för att klappa och då blir vi bitna. Jag tycker att ska kontakta en beteenderådgivare för att gå igenom i vilka situationer hon bits och då kan ni få en korrekt åtgärdsplan för just eran katt.

1911646_10152102673428479_6135939728264967011_n-300x300
Min dotters katt bits inte, men har riktiga huggisar! 🙂

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.