Min 2 år gamla katt har blivit ensam då hennes kompis gått bort. De tålde varandra men var inte jätte bästisar. Hur ser jag om katten behöver en kompis eller vill vara ensamkatt? När ska en ny katt introduceras? Spelar ålder och kön någon roll på nykomlingen?

Svar: En del katter vill inte ha någon ”kompis” utan tycker att de har det skönt med att vara ensam katt i en familj. Du skrev i frågan att hon inte var riktigt bästis med förra katten utan mer accepterade att hon fanns där. Vänta med att skaffa en ny katt tills din katt visar dem tecknen. Det kan vara tecken på att hon blir orolig, kräver mycket uppmärksamhet från dig. Känner du då att hon verkar sakna en kattkompis så ska du skaffa en kattunge på minst 12 veckor, inte en som redan är vuxen katt. Då kan det bli stora konflikter innan de över huvud taget kan acceptera varandra. Att skaffa en hona eller han spelar ingen roll, det viktigaste är attden är trevlig i sin personlighet. Lycka till med ditt val.

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.