Vi har en charmerande kattjej som vi haft sedan hon var kattunge. Nu är hon två år gammal. Hon har ett stort klösträd som står stadigt och som hon har gillat fram tills nu. Plötsligt har hon börjat rata klösträdet och klöser på kanten av tygsoffan istället. Vi har inte gjort några förändringar i hemmet och tygsoffan har vi haft hela tiden. Varför har hon bytt ”intresseområde”? Vad ska vi göra för att få henne att gå tillbaka till klösträdet? Tips/råd emottages tacksamt.

SVAR: Kanske eran katt har blivit en busig katt som har kommit på att om man klöser på soffan istället så kan man få fart på sin ägare? Eller är klösträdet felplacerat? Det finns många olika anledningar att katter börjar klösa på saker som vi inte tycker ska bli en ny klösmöbel. En katt klöser av olika anledningar, dels för att rensa sina klor, att leka och gymnastisera sin smidiga kropp men även att sätta sina feromondofter och rivmärken i form utav synliga märken för att markera sitt revir. Olika svar som kräver olika lösningar. Många är de katter som har kommit på hur man kan få sin ägare att komma på inkallning, det är bara att kloa på något de tycker om så kommer de springande och då är leken igång.

Om det är en lek att klösa på soffan då gäller det att ni som ägare ignorerar detta beteende, gör ni ingen uppmärksamhet av det kommer det inte vara så kul att klösa på soffan och beteendet upphör.

Kanske är en det en revirmarkering för att skydda sitt revir då kan Feliway hjälpa. En feromonspray som du sprejar på soffkanten flera gånger varje dag. Du kan också sätta upp speciella soffskydd i form av tunn plast som en välsorterad djurbutik har. Prova även att flytta hennes klösträd till ett annat centralt ställe och beröm henne i massor när hon använder det. Hoppas att du kommer på varför hon klöser på soffan. Lycka till!

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.