Vi har en sibirisk 1- årig honkatt. Hon äter och dricker som hon ska, men kan ibland ha problem med att använda kattlådan. Hon vet hur man gör, men ibland hamnar avföringen så att säga utanför lådan. Det händer även att det fastnar i hennes päls. Vi trodde att det var en tillfällig grej, fast nu har det varit så lite från och till under en längre period. Vi försöker bada henne emellanåt, men hon gillar inte bad så vi vill inte utsätta henne för det alltför ofta. Varför har hon problem med att ”pricka lådan”? Vad kan vi göra åt det?

SVAR: Kan det vara så att hon har haft lös avföring eller har avföringen varit lite för hård? Katter som har problem med sin mage kan tro att det är kattlådan som löser ut att magontet kommer. Då sätter de sig väldigt nära sin toalett och gör sitt behov på golvet istället. Kolla hennes avföring så att den är normal, inte för lös och inte för hård. Om det är så, kolla igenom vad hon får att äta. Det är kanske maten som behöver bytas att hon behöver avmaskas ordentligt. Kolla även att kattsanden är mjuk för tassarna. En del kattsandsorter är väldigt vass och hård, och när katten ska bajsa då måsten den pressa ner tassarna i sanden. Gör det då ont i trampdynorna så vill inte katten använda toan utan hittar ett annat ställe som är mjukare.

CRW_7727-450x300

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.