Hej! Jag har en fantastisk liten Brittisk korthårshane som precis har fyllt ett år. Vi är en stor familj med mycket gäster som kommer och går. Valentino är alltid oerhört sällskaplig och söker allas uppmärksamhet och tar gärna tillfället i akt att kela och leka. På senare tid har vi fått ett stort problem, han har nämligen börjat putta ner saker från hyllor och bänkar. Det har gått sönder en hel del ting och nu vet jag inte hur jag ska tackla detta. Jag har börjat stänga in honom i ett mindre utrymme tillsammans med hans kattlåda där det inte finns något att ha ner, men det känns inte bra. Jag har läst lite grann på nätet och förstått att man ska ge honom så lite uppmärksamhet som möjligt när han är olydig, men det är svårt att inte bli irriterad. Att plocka bort allt som går att ha ner känns inte heller som något bra alternativ, vi måste väl kunna ha ett fungerade hem också? Har du några bra tips?

Svar: Grattis till valet av min favoritras av katt. Din katt som precis fyllt ett år är just nu inne i sin tonårsperiod. Om jag skulle matcha hans ålder med människoår så är han nu cirka 14 människoår. Alltså en rastlös tonåring. När katter är rastlösa tonåringar måste de ha saker att göra så att de inte blir uttråkade och understimulerade. En del katter kan använda sin lekfullhet med att putta ner saker. Då händer det något i deras liv! Kanske har han kommit på att när han puttar ner saker så får han uppmärksamhet av dig? Mitt tips till dig är att först och främst, sätt fast saker du är rädd om med häftmassa, eller plocka undan dem för ett tag. Sedan får du stå ut några månader till, tills tonårsperioden är över. Ge honom mycket kattleksaker som kan aktivera honom. Sätt inte in honom i ett rum bara för att han puttar ner saker, risken är stor att han utvecklar något annat beteende som du inte vill ha fram. Lycka till!

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.