Min katt är snart 10 år, kastrerad och tycker inte om förändringar. För ett år sen flyttade jag och katten blev så stressad att hon blev sjuk. För att vänja henne vid sitt nya hem och lugna henne satt jag bredvid henne när hon åt och strök henne över ryggen (annars åt hon inte alls). Detta får jag äta upp nu! Hon vill gärna att jag sällskapar med henne vid matskålen och helst ska jag klappa henne när hon äter. Då spinner hon högljutt och ”mjölktrampar” och äter nöjt. Har jag klappat lite, räcker det sen att sitta bredvid och småprata. Försöker vänja henne av med beteendet, som är ruskigt irriterande, genom att bara finnas i köket när hon vill äta, men hon ger sig inte. Hon tar till alla trix för att få mig till matskålen. Hur ska jag bete mig?

Svar: Jag tycker också det är trevligt med sällskap när jag äter  Det är klart hon tycker det är mysigt att bli klappad under tiden hon äter sin mat, och katter kan verkligen visa sitt missnöje när de inte får som de vill. Jag tror säkert att hon äter när hon blir hungrig. För dig så gäller det att ignorera henne och inte belöna det beteende som du vill ha bort. En del katter lär sig att väcka sin ägare alldeles för tidigt på morgonen, det som många gör när katten jamar högt är att gå upp och ge den lite mat. Då blir ju katten belönad för sitt beteende och kommer att jama ännu högre och längre nästa gång! Bästa sättet är att fullständigt ignorera katten. Det är inte lätt men det går. Bara håll koll så att hon äter ordentligt. Tycker du att hon inte gör det, så väg maten innan hon får den, på det viset har du fullständigt koll hur mycket hon äter.

2014-05-01-18.05.29-500x281

Min dotters katt är också väldigt sällskapssjuk och äter bara om han har matskålen i vardagsrummet. 🙂

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Susanna säger

    Tack för ditt svar det är precis så min lilla pälskling Selma gör helst ska jag ha hela ansiktet i matskålen och det är ju ganska jobbigt. Men nu har jag fått lite tips, tack snälla 🥰 vi kämpar på, Selma är 8 år Norsk skogkatt och helig birma .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.