Jag har en katt som är snart elva år och är både inne och ute katt. Hon är steriliserad men hon går och skriker hela tiden och detta börjar gå oss på nerverna snart. När hon var runt fem år var hon med om ett kattslagsmål och vi fick åka till veterinär och plåstra om henne. Hon var ganska smal då så jag frågade om de kunde ta några prover och kolla upp om det inte var fel på katten. De kom fram till att hon hade lågt värde på njurarna och skulle äta speciell mat. Men detta skrikande är innan hon ska få mat och så skriker hon efter hon ätit. Jag har haft katter förut men jag har aldrig varit med om att katten skriker på detta sett. Jag vet inte vad jag ska göra.

Svar: En del katter är pratigare än andra och använder sitt jamande till att kommunicera med, en del gånger är det vi människor som har belönat fram en jamkonveration. Det är jättekul med en katt som ”svarar” när man pratar med den men en del gånger kan man tycka det är jobbigt speciellt i de situationer när man vill att den ska vara tyst.

Jag hade börjat med att göra en seniorundersökning hos veterinäreren först, så att du kan utesluta eventuella kroppsliga fel. Men det kan också vara så att hon försöker kalla på uppmärksamhet av någon anledning. Är hon hungrig? Hur ofta får hon mat? Vilken mat får hon ? Kanske du kan öka på mängden mat till henne eller ge henne mat flera gånger på en dag. Jag tycker att du ska diskutera matfrågan med din veterinär så att de blir rätt mat till henne.

Kategori:
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Berit Karlsson säger

    Hej, jag känner mycket väl igen detta jamande. Jag har en siameskatt och de är kända för sitt pratiga sätt. Mina tidigare katter har inte pratat så här. Min katt är så rolig, hon vill alltid ha sista ordet. När jag säger något så jamar hon högt tillbaka. Men vi älskar henne, hon är inte som andra katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.