Jag har en blandraskatt som är 19 mån. Han är kastrerad nu och ända sen han kom till mig har han varit en ”bitarkatt”. Han biter bara mig, inte mina barn eller folk som hälsar på. Han tycker jättemycket om andra människor. Jag trodde att han kanske skulle sluta bita efter kastreringen, men han kör på med sina bitattacker. Han biter i knogarna på händerna och på armarna. Jag har börjar tröttna på detta nu. Han är jätte go annars, när han inte biter, men det är inte kul när man måste ha slagsmål med honom för att få honom att sluta. Jag leker och aktiverar honom men det hjälper inte. När han blir arg eller inte får som han vill, när man tar bort honom från saker där han inte får vara eller röra, det är då han börjar bita mig. han är nog en dominant katt. Finns det någon annan utväg än avlivning? Jag har tröttnat på att blöda överallt där han biter mig. Det är inte kul att ha en sån katt.

SVAR: Det låter som att du har blivit din katts sparringspartner! Det är väldigt lätt hänt med unga växande katter av hankön. De brukar välja ut den i familjen som de känner sig trygg med. För din katt så är det en ”grabbig” kattlek men den är inte så kul för oss människor. Hankatter vill gärna ha någon de kan ”brottas” med under sin uppväxt, och får de chansen kan de bli väldigt odrägliga om de väljer någon ur en människofamilj.

Börja med att titta på din katt ur ett kattperspektiv. Får han utlopp för sin energi varje dag? Katter ute i naturen jagar ungefär mellan 6 -8 timmar per dag, och de är skapta till att vara små jägare. En del katter är mer jägare än andra, speciellt lite långsmala katter.

Vad gör din katt på sin dag? Och hur ser hans kroppsbyggnad ut? Vem var hans föräldrar, ute katter eller innekatter? Ibland har vi människor ”tränat fram” ett bitbeteende genom att leka med händerna när katten var liten, och då tror de att det är ok att göra så med sin ägare.

Nu måste du träna bort det här bitandet, för det går! Att tänka avlivning är orättvist mot din katt. Börja med att aktivera din katt med saker där du inte behöver vara med. Typ, att plocka ur godbitar ur en låda eller något där han kan använda sin hjärna. Se till att han har saker att göra på sitt dygn. Lek inrte med honom så att du skruvar upp honom för mycket. Biter han dig, reagera inte negativt, utan ge honom en ”time-out” i ett eget rum där han kan lugna ner sig. Belöna honom när han uppför sig korrekt. Det finns mycket att göra med en katt som bits, men börja med att avleda hans uppmärksamhet med något annat när du ser att han är på gång att börja bitas.

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Krister Lihdén säger

  Hej
  Jag har en katt som jag haft i elva år.
  Han är mycket dominant och tillåter inte att jag går före honom. t.ex mellan två rum.
  Då blockerar han mig genom att ställa sig på tvären framför det ben jag ska flytta.
  Om jag lyckas ta mig förbi bits han direkt. och ofta hårt med blodvite,.
  Samma beteende utomhus.Jag bor ensam sedan 17 år och ingen utom min yngste son
  vågar komma hit, När jag åker iväg med bilen väntar han vid garaget tills jag är tillbaka
  även om det är vinter.Efter att ha varit ute och kommer in ska han alltid sätta sig framför
  datorn och tvätta sig så att jag inte kan använda den.Att gå inne utan långbyxor och skor
  känns som att gå barfota i högt gräs där man vet att det finns huggorm.
  Ställde in en jämn födelsedag nyligen med svepskälet att jag inte orkar städa.
  Jag har blivit biten så många gånger så jag oroar mig inte för bakterierna,men andra
  som skulle kunna tänkas komma hit har har inte samma inställning.
  Någon som har ett litet råd
  Mvh
  Krister

  Någon med med något tips

  • Susanne Hellman Holmström säger

   Hej! Jag tycker att du ska ta kontakt med en kattbeteenderådgivare som kan hjälpa dig.
   Fast kanske ett veterinärbesök är det bästa att göra först. För att kolla att din katt inte har ont någonstans.
   Hoppas att du får rätsida på problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.