Jag har en fråga om min katt. Han är till hälften skogskatt hälften bondkatt och är 10 mån. Han är utekatt och kastrerad. Ända sen vi fick honom har han bitits vid kel, Han vill gärna kela i ansiktet, lägger sig på bröstet och stryker sig mot ansiktet men sen kommer det alltid en liten bitning. Det är oftast inte aggressivt utan nästan som ett litet ”kärleksbett”. Har försökt att putta bort honom när han gör så även om han inte biter hårt. Vad beror detta på och hur ska jag få honom att sluta?

Svar: Kärleksbett är ett fint betyg från katten men det kan göra ont på oss människor. En del katter blir väldigt uppjagade av att man kelar med dem, så i all välmening, kan de plötsligt bita till, ett bett som känns men det går sällan hål i huden. Detta kallas kärleksbett. Försök att avsluta kelandet INNAN det går så lång att han biter dig. Du kan säkert se en del kroppsliga tecken innan det händer, en svansviftning, en sänkning av öronen eller att han blir för närgången. Du ska bestämma när kelandet tar slut, börja med att klia han runt huvudet en stund, sätt sedan ner honom på golvet eller ge honom en leksak att leka med. På så vis avleder du bort hans uppmärksamhet och får honom på andra tankar.

10530921_10152257648683479_6980888020401367191_n-300x300

 

Kategori:
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Emelie säger

  Hej min kattunge är 3 veckor gammal och vill jämt bita mig och klösa/riva mig dag ut och dag inn på kvällarna när man ska sova.varför gör kattungen så?

  • Susanne Hellman Holmström säger

   Hej!

   Din kattunge kanske behöver vara mer med sin mamma istället. Att vara tre veckor är för ungt att vara i sängen hos dig.

 2. Lisa säger

  Situationen känns igen. Men händer även när min katt är hungrig – spec. på f,m – att hon kommer o talar om det gm ett litet lätt bett. Samt.. om jag står i badrummet, katten lägger sig då ofta i handfatet o vill dricka vatten o jag sen går ifrån.. Alt – sätter mig på sängen o pratar m husse – katten bevakar ofta varje steg jag tar o sover tätt intill mig varje kväll. Går jag ifrån sovrummet – kommer katten Springande efter mig.. o ger ett litet ”små-irriterat” bett. Varför?

 3. Lena säger

  Min Boysie blir också väldigt till sig ibland och biter mig lätt i handen – det har jag inget emot men häromkvällen blev det alldeles för våldsamt och jag blev både biten och riven. Jag anser att det var mitt fel och kunde därför inte bli arg på honom utan anser att det är jag som måste bli bättre på att läsa av signalerna. Han är en katt som älskar sin matte – det vet jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.