Vi får snart hem en kattunge och vi har redan tre ”gamla” katter? Hur ska vi göra för att kattungen ska känna sig trygg och att de gamla katterna ska lära sig acceptera nytillskottet? Det kan vara så att allt fungerar klanderfritt, men vi har en känsla av att våra nuvarande katter kommer att tjura och de är dessutom ögontjänare. De kanske är dumma mot den lille när vi inte ser? Vi vill så gärna att alla ska bli nöjda och glada :o)


SVAR: Spännande att få hem en ny kattunge. När man ska introducera ny katt så skulle jag rekommendera att göra såhär;
Låt den lilla katten få en egen stund att titta runt i bostaden innan den får träffa de övriga katterna. Sätt kattungen i buren och släpp ut en av de stora katterna, gärna den som är snällast. Låt de få titta på varandra genom buren, så att de kan titta men inte skrämma varandra. Släpp sedan ut en i taget av dina vuxna katter.

När allt verkar lugnt och alla har sett att det finns en nykomling i buren är det dags att öppna burdörren. Låt kattungen komma ut när den själv vill och låt den titta runt och hälsa på de andra katterna. En del vuxna katter säger knappast hej och välkommen, utan fräser och går där ifrån. Låt det bara vara så. De väljer själv när de vill ta kontakt. Ha tålamod och låt katterna vara ifred men håll ett öga på vad de gör. En vuxen katt skadar aldrig en kattunge men de kan smälla till den med tassen eller fräsa åt den, men det är inte farligt. Det är bara kattkommunikation! Du kan i början ta kattungen med dig in i sovrummet och låta den vara instängd med dig över natten. Ta med en kattlåda, mat och vatten med dig. När du tycker att allt är lugnt mellan alla katterna är det dags för kattungen att vara fritt med de stora katterna även på natten. Lycka till!

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. berit agedal säger

    Tack! Vi har två ”gamla” och får en ny imorgon, så det passade precis. Tack för råden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.