Efter mitt framträdande i Go’kväll så dök det upp påståenden om att jag uppmanade tittarna till huskattsavel. Mitt svar på den kritiken publicerades bland annat på Go´Kvälls sida; I programmet sa jag ”att katten Strumpan inte får ställas ut på en utställning för att hon som huskatt inte är kastrerad (alla som vill ställa ut en huskatt måste kastrera dem först). Sedan sa jag att Strumpan väntar på att träffa en pojkvän”
Jag uppmanade alltså INTE till huskattsavel. Att det som sades sedan tolkades helt felaktigt ber jag om ursäkt för. Men att få det till att jag uppmanar alla med en huskatt att ta en kull är långsökt, då det finns massor med katter och kattungar som söker nya hem på katthemmen. Min rekommendation är, om någon har missat, är att alla katter som ska vistas ute ska vara kastrerade och ID-märkta. Då slipper det födas fler hemlösa katter, och på så vis kan kattens status höjas.”

Flera opartiska människor tittade på inslaget, och de är väldigt förvånade över den starka reaktionen. Så här säger folket från TV: ”Go’kväll-redaktionen anser att kritiken inte är befogad, då Susanne faktiskt inte påstår det som sägs i kommentarerna.”

Att Strumpan ska träffa en pojkvän har Strumpans ägare bestämt, hen kommer självklart att ta sitt ansvar som kattägare att se till att Strumpans eventuellt kommande kattungar kommer till ansvarstagande och kärleksfulla hem. Jag medverkar i studion som mig själv, kattbeteenderådgivare Susanne, och inte som representant för något förbund. Vidare så är Strumpan inte min katt, utan en inlånad katt som har uppfört sig galant i tv–rutan. Självklart önskar jag att mina egna katter kunde vara med i soffan, men har av flera anledningar valt att inte ha med dem. En anledning är att programmet sänds direkt från Umeå och det innebär en stressig resväg från Skåne.

Katt är ett väldigt känsligt ämne! Pratar jag om innekatter kommer det klagomål från flera som har utekatter, pratar jag om raskatter så kommer det arga tillrop över deras existensberättigade från flera som har huskatter. Pratar jag om att katter får vistas ute fritt kommer det hatbrev från de som inte gillar katter. Och så vidare..

Det är inte helt lätt att vara alla till lags men att uthängd, bespottad, och hatad för det jag sade i tv är fruktansvärt skrämmande och sorgligt. 🙁

IMG_0333-e1415897687153-768x1024

 

Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Per-Erik Nilsson säger

  Om jag har en huskatt, och vill ta en kull med kattungar, så har jag rätt att göra det, sedan får man tyvärr räkna med att några svenskar med mycket begränsat antal järnceller kommer att höra av sig, och lägga sig i detta som man absolut inte har något att göra med.
  Ser man till att kattungarna får en bra uppväxt, och sedan blir utplacerade till goda hem, så är allt frid och fröjd.
  Att sedan andra som har katt, avlar en massa katter som sprids vind för våg, kan ju inte jag som visar ansvar rå för
  Ni som kritiserar Susanne, rikta er kritik till rätt ställe, och inte mot Susanne, som arbetat för katternas bästa i hela sitt liv

 2. Yvonne Pettersson säger

  Hej jag tycker mycket om ditt program ,jag blir så arg på mänskor ,som är så negativa och vill anmärka på allt .Det är sådana som bara vill ställa till elände för andra . Vi är så många som tycker om dig och står på din sida .

 3. Rosa Luxemburg säger

  Det är säkerligen alla tokiga kärring som är med i olika kattgrupper på FB som behöver hörapparat och som läser mellan radern och som hugger som en orm mot allt som har med katter att göra.dom vill även att vildkatter ska ha kläder och en varm säng.Jag vet hur snacket går och är därför inte med i kattgrupper längre.Du är så kunnig och trevlig stå på dig du vet mer än de flesta

 4. Kattis säger

  Kaisa: vad finns det att vara avundsjuk på? Det handlar om huskatten, dessa som folk dumpar i skogar, kartonger etc. Som överges när den gulliga kattunge tiden är över. För varje kull på huskatt man väljer att föda fram, så tar de platser på katthemmen som en hemlös vuxen eller kattunge kunde fått. Hur då? De säljs på Blocket och på andra saiter för några hundra lappar. Folk väljer hellre det, än att ta en katt från ett katthem, som gör att den platsen då blir ledig för att ta in någon av alla 150000 hemlösa katter som finns där ute. Men med erat resonemang så ser ni väl inte så långt. Snart är kalla vintern här, hoppas ni då hjälper någon av alla dessa hemlösa katter som kämpar för sin överlevnad, för dessa katter är ju de ni nu sitter och tycker att det skall bli fler av. Vi som jobbar med hemlösa katter ser deras situation i vitögat varje dag, gör ni? Ge en förklaring till varför detta skulle vara ok att då föda fler huskatter?

  • Kaisa säger

   Haha! Du ser bara vad du vill se och uppenbarligen bara ute efter att smutskasta andra. Tänker inte ens diskutera med dig. Ha det så gott med ditt hat mot andra!

  • Yvonne säger

   Bra talat Kattis! Hoppas att många läser och tar till sig. De övergivna hemlösa katterna därute i kylan behöver all hjälp de kan få.

 5. Yvonne säger

  De s.k. ”negativa” kommentarerna kommer från människor som värnar om de hemlösa katterna, och som vill att deras skara inte ska öka genom huskattavel. De kan väl knappast kallas negativt att värna om liv?

  Hoppas denna min kommentar blir publicerad, till skillnad från den jag skrev igår.

  • Sarah säger

   Yvonne, menar du att kommentarer som i princip spottar på Susannes arbete och Susanne själv inte är negativa? Eftersom att du både sätter ’kaninöron’ och skriver ”s.k” så kan det lätt tolkas som att du inte alls tycker att det är så farligt. Man kan värna om liv utan att vara rå och elak och vispa upp en mob av näthat.

   • Yvonne säger

    Jag har inte läst någon kommentar här som spottar på Susanne och hennes arbete. Har du?
    Att Susanne är mycket kunnig och väl insatt i katters beteenden och problem är välkänt. Där förtjänar hon förstås respekt. Det är t ex viktigt och bra att folk lär sig tolka sina katters signaler rätt istället för att springa till veterinären och avliva katterna så fort de gör något oväntat.
    Det är bara hennes kommentarer om Strumpan och pojkvännen som jag och andra vänder oss emot. Det ser du också om du läser lite noggrannare.

 6. Johanna Kristiansson säger

  Ibland hör folk det som de vill höra och ser det som de vill se.
  Stå på dej! Du är ju bäst. Kram och hejja dej!

 7. Kaisa säger

  Usch, så tråkigt att du ska bli behandlad på det här viset. Tycker det är tråkigt att alla som framträder i media ska hängas ut för små missförstådda kommentarer. Tanken var väll bara ett trevligt program med katter som tema.
  Hoppas att du kan skaka av dig det här och gå vidare. Det är bara några få avundsjuka människor som vill sätta käppar i hjulen för andra.

 8. Margit blomqvist säger

  vill helt enkelt säga att du är en bra talare, och att inte ditt snak kunne misförstås, önskar dig en fin tid med kattar o h hoppas få se dig i tv igen kram

 9. Lena Sundqvist säger

  Tyvärr så ligger det till så att på ett sakligt sätt prata om huskatt AVEL inte är genomförbart med många som har och eller avlar på raskatter. Om man lyfter ut frågan AVEL från hela problematiken med hemlösa katter så kanske man kan se det i ett annat ljus. Att avla på huskatt OM man gör det på samma seriösa sätt som vi förväntar oss av ras uppfödarna KAN på inget vis vara en sämre avel. Därmed inte sagt att man ska eller bör göra detta utan vederbörlig kunskap, liksom man INTE ska eller bör ta en kull på sin ras katt bara för att den har stamtavla. En annan sida av myntet är ju alla dessa raskatter som föds, är ALLA så noga med vart de hamnar? Jag föder själv upp raskatter OCH är verksam inom området hemlösa katter och jag brottas ständigt med dilemmat om JAG har RÄTTEN att sätta fler katter till världen när det finns så många hemlösa. Vem säger att JAG till 100% kan garantera att inte någon av mina ungar hamnar hos en BYB och att det i sin tur späder på de hemlösas antal? Endast genom att sälja mina ungar kastrerade kan jag garantera en sådan sak och handen på hjärtat hur många ras uppfödare kastrerar sina ungar innan leverans? För att komma till botten med problemet hemlösa katter måste det till flera saker, först och främst en tydlig, striktare djurskyddslag men hårdare straff för den som inte tar sitt ansvar. Kattens status måste höjas och det gör vi endast genom att börja ställa krav på uppfödare/säljare och sist men inte minst, alla VI som älskar djuret katt måste gemensamt ta vårt ansvar och begränsa ALL katt avel under flera år och inte ytterligare späda på klyftan mellan raskatt och huskatt för som det är nu medverkar många till att slit och släng mentaliteten med huskatter bara ökar när man så krasst hävdar att ” Huskatten inte spelar i samma liga som raskatten”
  Lena Sundqvist SE* Grinchens och Katthemmet Siri.

 10. Unni Lindblad säger

  Ja, visst är det underligt hur en del människor tar sig friheter att bedöma och döma andra i kattens namn. Kan det bero på kattens breda spridning i kombination med dess låga status? Det behövs mer information från kattbeteendevetare som du, Susanne. Ta inte åt dig. Som gammal katthemsvolontär vet jag att det inte går att undvika den här sortens påhopp. Folk tycks anse att de kan allt om kattens psyke och beteende eftersom de ”har haft katt hela livet”. Jag har också upplevt att det är stora kulturella skillnader beroende på var i landet man bor. Tvivla inte på din expertis, det är ju trots allt du som kan det här!

  Vi är många som verkligen vill lära oss mer om detta exotiska djur!

 11. Rebecca säger

  Men eftersom du vet problemet med att vi har alldeles för många huskatter utan hem varför i hela friden tar du upp i TV att Strumpan ska träffa pojkvän? Jag tycker du gjort smartast i att utesluta de, då de leder ju till att fler människor tycker de är ok och vårt jobb med att försöka motverka huskatts avel går åt fel håll. Men otroligt tråkig att du känner dig hatad! 🙁 så ska de inte va. Jag tycker mer att de va lite onödigt att ta upp de 🙂

 12. Liza olander wihlney säger

  hej!
  Du är superbra, kunnig,proffesionell och rak i tonen.
  Låt inte idioter störa dig, de vet o kan ingenting. Katter är katter, o just därför älskar vi dem. Raskatter, bonnkatter, innekatter eller utekatter.
  De som inte kan o vet nåt om katter är de som tyvärr ibland hörs mest. Skit i dem! Du är jättebra, och vettig och kan katter!
  Vänliga hälsningar

 13. Hans Bergqvist säger

  Efter ha läst på sveraks Facebook sida så kommenterade jag i motsats till alla hatskibenter att dom är rasister och vill utrota huskatter, liksom Hitler ville att den ariska rasen skall vara ”ren” Katter som har ett hem är inte hemlösa, de lever sitt liv inomhus likt raskatter och förtjänar inte att bli diskriminerade. Om man höjer frågan till en mänsklig nivå så skulle inga araber som inte är kastrerade få bo i vårt land som invandrare.
  Det som hände var att jag blev utslängd från deras Facebook sida, bryr mig inte, nu slipper jag att reta mig på rasisterna där

 14. Anne säger

  Trist att det alltid finns någon som måste slänga onödiga och okunniga kommentarer omkring sig. Pekfingrar så långt ögat når! Du är duktig på det du gör

 15. Eva säger

  Det tråkiga i det här (och jag har inte sett inslaget) är att Strumpans matte/husse inte förstår (eller inte bryr sig om) att mängden hemlösa katter inte minskar när huskattsaveln fortsätter! Det är definitivt inte juste mot alla hemlösa att planera att föda upp fler huskatter. Ta ansvar och kastrera, vaccinera, id-märk och försäkra din huskatt – det är en djurskyddsinsats som också höjer kattens status!

 16. Siv säger

  Jag tittar alltid när du o Stumpan är hos gokväll.gillar er jättemycket.Förstår inte varför dem klagar på dej.Bättre att dem lyssnar riktigt noga för du sa inget som var fel.Du har god kunskap när det gäller katter .Kram Siv o Sigge katt .

 17. Mia säger

  Hej!
  Jag blir inte förvånad över att vissa tolkar det fel men om man är en vettig kattmänniska ska man veta att det bästa är att kastrera sin katt då det finns alldeles finns för många övergivna katter…vilket är så tråkigt att det finns!
  Så snälla du Susanne ta inte åt dig på alla elaka kommentarer.

 18. Maria säger

  Jag missade det inslaget och blir upprörd av vad du utsätts för. Självklart måste kattägare ta ansvar för att det inte ska bli en massa hemlösa katter som fryser och svälter ihjäl ute.

  Jag är glad för att jag tog hand om den katten som blev min katt, hon hittades ute och jag blev den nya ägaren. Det visade sig att hon var kastrerad.
  Angående påhopp så är det hemskt med människor som letar efter anledningar att hoppa på någon. Detta sker överallt i olika medier.

 19. Nalle säger

  Håller med ovanstående och vet att du definitivt inte förespråkar huskattsavel utan istället hjälper till så att de som drabbats kan få in pengar till sin verksamhet.
  Nospuss från marknadskatten Sören.

 20. Helén Andersson säger

  Var med i en kattgrupp på Facebook men var tvungen att gå ur eftersom det var en så otrevlig stämning där. Det var alltid någon som hittade fel på hur andra gjorde med sina katter och kommenterade på ett otrevligt, nästan fanatiskt sätt. Det verkade som om de bara var där för de gillade att trycka ner andra, inte för att de tyckte om katter. Helt sjukt var det.

 21. Monica säger

  Ibland tror jag att vissa människor tyvärr letar anledning att”störa sig”…
  Vad många inte tänker på är att precis så stort ansvar vi har över vad vi säger, har vi också över hur vi väljer att ta emot information..
  /M

 22. Berit säger

  Heja Susanne, du är jätteduktig. Tittar alltid på dig i Gokväll. Har en siames, vi gillar dig och Strumpan.

 23. Viola Olander säger

  Jag tycker att du är seriös och trevlig att se och lyssna på. Det är verkligen jättetråkigt att du bli utsatt för dessa tyckare. Katter är underbara djur och jag kan hålla med om att det finns lika många åsikter om katt som det finns människor. Men därifrån tilll att hata och skälla borde det vara långt. Jag hoppas att du fortsätter att vara en offentlig kattpratare för d behöver katterna!

 24. Ing-Marie Diveby säger

  Blir ledsen när jag läser det här. Jag tycker om att se dig och alla fina kissemissar i rutan, både hus- och raskatter. Jag hoppas att du fortsätter att vara precis som förut och jag tycker inte att du ska ta illa vid dig. Som Linnea skrev finns det alltid idioter! Såna som retar sig på allt möjligt förresten. Hade du pratat om hundar hade väl det varit fel.
  Fortsätt vara samma vanliga Susanne och jag är säker på att vi är väldigt många som tycker om dig och det du gör för alla vi kattälskare, såväl raskatter som huskatter. Hälsningar från en fd raskattsägare (mina kissemissar blev båda 17 år gamla, chinchillaperser och svart-vit harlekinperser).

 25. Ann Bergqvist säger

  Nej men det var det värsta jag hört på länge. Tänk att folk alltid ska hitta något att klaga på, förvränga el överdriva. Jag tittar oftast på programmet när du och Strumpan är med och tycker att du gör så mycket bra för katterna överhuvudtaget. Höjer dess status, ger bra och praktiska råd, visar att man kan göra så mycket mer med sina kissar än många tror. Har både dina böcker och app 😉 Du gör SÅ mycket bra för kissarna, bara det här med katten Sören och FourFriends. Låt dig inte nedslås av dessa dumheter. Vi kanske ses igen i Norrköping eller så 😉 mvh Ann Bergqvist, Nyköping

 26. Susanne klasson säger

  Går inte att vara alla till lags 🙁 men jag tror på dej 🙂
  Får så många aha upplevelser när jag hör på dej så stå på dej och kom ihåg att vi är många som tycker om dej kram

 27. Kicki Andrtddon säger

  Ja jag säger då det, finns folk till allt, fortsätt som
  du gjort, att prata om katt är känsligt har jag oxp märkt, antingen älskar man katter eller hatar katter inte något mittemellan…..jag älskar katter och andra djur oxå, men katter står mig närmast hjärtat

 28. Carina Sjösten säger

  Vad är det som händer i media idag, såg dig i går med Strumpan och hörde vad du sa om varför hon inte har kastrerats, att ägaren önskade sig en kull ungar efter henne.Hur kan man tolka det som huskattsavel…? Har märkt i andra grupper att det alltid finns människor som gör allt för att misstolka vad som sägs/skrivs, och i och med detta tar glädje, energi och kraft från dig och alla andra som ser och hör det sagda som det det sägs och förstår meningen med det!
  Hoppas att detta inte får följden att det tar bort ditt deltagande på tisdagar som vi kattägare tycker är så bra att lyssna till.

 29. Kristina Lilje säger

  Man måste ju lära sig att lyssna ordentligt först innan man uttalar sig. Jag tittar alltid på kattprogramen, kan jag inte så spelar jag in. Jag tyckte inte Susanne sa något konstigt./Kristina

 30. Holavedsbruden Ewa K säger

  Jag såg inte inslaget och jag har inte för avsikt att debattera detsamma. Men jag känner igen problematiken.
  Det finns förvisso alldeles för många katter som far illa, både huskatter och raskatter. Men vi har ingen lag som förbjuder avel på huskatter. Jag anser att ansvarstagande ägare av huskatter mycket väl kan avla på dessa.
  Dessvärre finns det fler avarter inom den s k seriösa aveln som är betydligt värre. Speciellt i de fall då uppfödare förväntar sig ett ekonomiskt positivt utfall. Bara för att en avel anses kontrollerad är det inte säkert att den är det.

 31. Lilian Jonsson säger

  Man blir ALDRIG profet i sitt eget land Sussie. Det kommer alltid att finnas människor i för små skor. Alltså dessa som sitter och letar fel istället för att se det enormt positiva i att katterna är på väg att få en högre status och nu alltså har fått en egen TV-hörna. Du har gjort och gör fortfarande så enormt mycket för att belysa katten som den fina varelsen den är. Stå på Dig. Vi är många som beundrar Dig och Ditt kunnande.

 32. RoseMari Frennberg säger

  Hej!
  Just nu har jag ingen kisse eftersom hennes njursjukdom gjorde att jag fick ta bort henne. Stor sorg och saknad. Hon var huskatt liksom de katter jag haft tidigare.
  Jag förstår inte alls kritiken du får. Fortsätt som du gör och försök strunta i elakheterna!
  Hälsningar
  RoseMari

 33. Anki Ljusteräng säger

  Stå på dig – du är en mycket god representant för våra älskade missar! Som du själv uttryckte det, så kan man vrida och vända på saker i dess evinnerlighet…
  Jag själv är mycket engagerad i alla hemlösa katter i Sverige och skulle önska att det problemet belystes ordentligt. Kanske något för ”God kväll-redaktionen”?
  //Anki Ljusteräng

 34. Christine säger

  Det finns tyvärr alltid människor som måste tycka och kommentera. Bry dig inte Susanne, det tar för mycket energi. Du är så bra och kunnig och jag tittar alltid på dig och Strumpan. Att sedan ha fullsatt på dina föreläsningar säger väl allt

 35. Peggy oscarsson säger

  Bry dig inte om va folk säger, detta är sådana människor som inte vågar att stå upp när det tex skulle gälla nåt så viiktigt som politik , kvinnomisshandel , invandring mm . Alla nästan älskar katter eller hundar eller hästar och det är därför du får skit , för det ända dom vågar att säga emot är just dej för sin kattkärlek, det är något som berör dessa stackare. Var stärk och stå över detta skitprat

 36. Linnea säger

  Skit i dom! Du är jättebra 🙂 Du har hjälpt mig mycket med dina böcker. Du verkar vara en väldigt empatisk människa som bryr sig mycket om djuren. Fler såna borde behövas. Tummen upp för dig!

 37. Roland Johansson säger

  Vi som regelbundet följer dig på tv, i radio, på sociala medier och inte minst i dina böcker, vet hur varmt ditt hjärta klappar och var du har dina lojaliteter. Vi är många fler som är dina anhängare än vad du har belackare!
  Stå på dig i ditt arbete för ALLA katters väl och ve!
  Kram!
  /Roland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.