2014-04-14-12.40.43-500x281

I veckan så fick jag ett vykort i min brevlåda. Jag kände hur roligt det var att få någonting som inte var en räkning, men den känslan försvann snabbt när jag vände på vykortet och läste den första meningen.

”Förstår du hur illa omtyckt du gjorde dig när du i GoKväll sa att kattägarna inte har något ansvar för att deras kiiisar förorenar på grannarnas tomter utan att det är grannarna själva som får hålla kiiisarna borta”

Resten av vykortet fortsatte i samma anda och avslutades med ett namn. Ett namn utan efternamn eller ens någon svaradress. Det är inte första gången jag får påhopp för mitt uttalande. Därför kände jag mig manad att göra ett offentligt inlägg här på bloggen.

Först och främst vill jag påpeka att det här är inte någonting som jag har hittat på för att på något sätt se till att katter ”får göra som de vill”. Givetvis har man som djurägare ansvar för eventuella problem som djuret kan orsaka och givetvis bör det ligga i varje kattägares intresse att ha koll på var katten befinner sig, men det har fastslagits i Miljödomstol (Tingsrätten i Stockholm, dom 2001-12-20, mål M 398-00) att katter har rätten att röra sig där de vill och att det är fastighetsägarens ansvar att freda sig. Givetvis får man inte freda sig på ett sådant sätt att katten tar skada, exempelvis genom att sparka på den, skjuta på den, bussa hunden på den, kasta stenar på den, fånga den och köra ut den i skogen flera mil hemifrån eller mata den med gift. Detta är straffbart, och det är du som fastighetsägare som kan åka dit. Inte kattägaren.

Mer information går att hitta på Kattprojektet som genomfördes av Länsstyrelsen Västmanland.

Det finns alternativ som hjälper dig att få fort katter från din trädgård. Motavack.se har olika djurskrämmor för att snällt avvisa. Har du fått katturin på bord, stolar och dynor så använd ett specialpreparat som heter Urine Off. Den finns i djurbutik och är kanon för att få bort både doft och fläck. Är du dessutom trädgårdsintresserad så finns det växter som katter ogillar, däribland pepparmynta. Fråga i din trädgårdsbutik!

Har du haft lösspringande katter i trädgården? Hur gjorde du för att hindra dem? 🙂

Kategori: ,
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Marita Palmqvist säger

  Det är väldigt lätt att slänga iväg ett vykort och ”kräka av sig” både det ena och det andra, UTAN att våga stå för sin åsikt, UTAN att förstå att man sårar en människa som för kattens talan som ingen annan har gjort innan.
  Att en katt förorenar på er tomt…….vadå….vilket I-landsproblem.

  Då kan man inte vara handfallen. TIPS…..googla på lösningar!!!

  Du som skickade vykortet UTAN ditt fullständiga namn och vill ha en debatt, våga stå upp för din åsikt i stället för att ”fega”.

 2. Cecilia säger

  Har den enda tradgarden i kvarteret, sa flera katter anvander sakert vara rabatter, inklusive var egen katt…. inget att bry sig om!

 3. Christine Ryder säger

  Bry dig inte om dom, det finns dumma människor överallt. Katter är Djur, och dom gräver där det känns naturligt. Det är väl inte hela världen kan man tycka. I alla fall..heja dig och Glad Påsk

  • Alice Sköld säger

   Bra rutet, Susanne, troligtvis har inte den personen katter själv,annars hade hen förstått precis vad du menar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.