Jag fick en fråga från Gunilla Svensson från brandområdet och kände att den måste besvaras här och nu för att hjälpa henne att hitta sina katter.

Så här skriver hon:
Vi har 3 kastrerade hankatter, 4 år, 4 år och 16 år. De är utekatter ( och får vara inne, kattluckor)Vi blev evakuerade i måndags, vi bor i skogen ca 5 km från brandens slut. Vi fick med oss katterna och lite kläder, det var väldigt bråttom. Vi bor nu ca 5 km (rak strecka) från vårt hus. Igårmorse, vid 4-5 tiden lyckades de få upp ett fönster och hoppade ut. De har aldrig varit på det område. Vi kan inte finna dom nu, letar o letar!! Tror du att dom är på väg hem? Går de mest på nätterna? Tror du att de håller ihop? Hur lång tid tror du det kan ta för dom att ta sig hem. Är de duktiga på att hitta? Jag är så fruktansvärt orolig!!

………………………….

Fy så hemskt, Gunilla!
Jag håller alla tummarna på att katterna redan har dykt upp. I de flesta fall håller katterna sig i närheten, inom en 100 meters gräns. Oftast under någonting, där de kan gömma sig med tak över huvudet. De håller säkert ihop, och ligger och kurar tillsammans.

Det finns studier gjorda i Norge där man tog familjekatter som var vana att vara ute, och körde de ett par kilometer från sitt hem och släppte dem.
De flesta katter stannade kvar i området, och bara ett fåtal gick hem igen.
Och de som gick hem, började gå mot sitt hem inom 24 timmar från att de blev utsläppta.

Katter blir oftast modiga när det börjar skymma och kan då ta mod till sig och komma fram. Leta, sätt upp lappar, informera omgivningen om hur dina katter ser ut.
Skicka mig gärna bilder på hur de ser ut så kan jag lägga ut efterlysningen här för att hjälpa dig.

Tror många kattvänner håller alla tummarna nu att dina älsklingar hittas snart!

Rapportera gärna tillbaka!

 

 

 

Kategori:
Susanne Hellman Holmström - kattbeteendevetare

Kattpsykolog Susanne Hellman Holmström

Hjälper dig med kattproblem | Föreläser | Utbildar
Här kan du läsa om vad som kan ligga bakom kattens beteende och vad du kan göra åt det. Du får också ta del av nyheter och annat. Välkommen att kommentera!

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Monica Berzén säger

  Hej på facebook är det just nu många grupper .. om upphittade och efterlysa katten… katter ses ströva omkring I Västervåla, Västerfärnebo och Ramnäs.. En svartvit skada katthåller sig runt västerfärne bo ihop med en annan katt..

  kolla gärna de grupperna är ni inte med på facebook så be någon som är det att hjälpa er..alla vill så gärna hjälpa till nu att återförena katter med sin ägare..

  en katt hade stått vid ett hus och jamade all husen omkring var nedbrunna.. som tur var kom en polis dit eftersom husen bevakas och såg katten som jamade..och kunde ringa ägaren..

  Här är länkar till facebook grupper som har efterlysningar och upphittade katter

  https://www.facebook.com/groups/538051199630301/
  https://www.facebook.com/groups/311917025636749/?fref=ts
  ( i den hä rgrupepn får man skrolla till en rosa ruta eller skriva in djur:blå ruta för efterlysningar)
  https://www.facebook.com/groups/881499941879435/?fref=ts

  sök på djur och katter

  Lycka till

 2. Åsa Lindström säger

  Vi hyrde en stuga och hade innekatten med oss.En dag smet hon ut och när hon inte kom tills det var mörkt trodde vi att hon var borta för evigt. Sent i beckmörkret ropade vi och då kom hon! Sen var hon ute varje dag och kom tillbaks i mörkret. Jag tror att de finns i närheten där familjen finns!

 3. Gunilla Svensson säger

  Hej!!
  Ingen katt har kommit tillrätta än 🙁
  Vi letar dag och natt!!
  Vi har satt ut en kastrull med kokt torsk, lagt ut våra kläder på tomten. Min sambo sitter ute på nätterna ( där de försvann)och lockar på dom.
  Jag är hemma i vårat hus och ropar på kvällen, på natten och tidigt på morgonen. Cyklar runt överallt och letar.
  En familj såg en gråspräcklig katt kl 1 på lördagnatt, och de tyckte att han var lik honom på bilden. Då gick han efter stora vägen ca 1 km från hemmet där vi bor. Men han har inte dykt upp än?? :’-( Han var reserverad, förvirrad, orolig men ändå gick med bestämda steg.
  Ska ringa idag till P4 Västmanland och göra en efterlysning, många som lyssnar där nu om branden.
  Sätta ut i tidningen på måndag.
  Känner mig så ledsen och tom!!
  Det är outhärdligt!!
  Gunilla

 4. Eva säger

  Jag hoppas också att de redan är åter hos er, men om inte vill jag tipsa om att gå ut vid just 4-5-tiden på morgonen och leta/locka på dem. Prova också att ställa ut mat vid den tiden, t ex makrill i tomatsås eller nykokt torsk som luktar gott – om de gillar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.